dimarts, 1 de juny del 2010

Cartagena, la catalana?

Hui, mentre dinava, veia les notícies de La Sexta. La presentadora contacta en directe amb la corresponsal de Múrcia (concretament Cartagena), i li diu: "Olga Pradells, bona vesprada", i jo m'he quedat així: amb cara de póquer de dames. O la presentadora és una llumenera en història medieval i sap que l'antic regne de Múrcia va ser conquerit i repoblat en part per catalans (d'ahí l'abundància de llinatges catalans actuals), o no té ni puta idea on es troben les actuals fronteres del País Valencià. Us passe l'enllaç, ho diu cap al minut 0'20".

Està clar que la raó és que tindran una única corresponsal que cobreix tota la marca de cerveses eixa que ells anomenen "Levante", però no deixa de ser anecdòtic, tu. Cartagena: catalana, és clar que sí, però fa 700 anys d'això, dona! Ara que, pensant-ho bé, la notícia parlava de moros. Ja ho entenc tot...


http://www.lasextanoticias.com/videos/ver/cruzada_islamica_contra_la_prostitucion/270063

6 comentaris:

  1. Fotre els de Cartagena!

    Ells que no volen ser murcians, si damunt els hi diuen catalans... tornen a organitzar els seus llegendaris exèrcits amb Aníbal al capdavant si cal.

    ResponElimina
  2. Amic Xama:

    No fa tant. L'arxiver actual de Cartagena té publicats estudis molt seriosos en els quals demostra que es va parlar català a Cartagena fins al segle XV. Resulta que passava que al port parlaven català i en els judicis es nota que són catalanoparlants de tantes espardenyades que diuen.
    D'altra banda es sabut que la gent major del Camp de Cartagena encara sesseja cosa que no passa a Múrcia.
    Cuando en Cartagena se hablaba catalán
    Autores: Alfonso Grandal López
    Localización: Cartagena histórica, ISSN 1696-991X, Nº. 14, 2006 , pags. 29-36
    Resumen:
    A comienzos del siglo XIV se hablaba en Cartagena "el más bello catalán del mundo", y aunque la influencia castellana fue calando lentamente, muchas de las expresiones y topónimos han sobrevivido hasta nuestros días.

    ResponElimina
  3. Per cert, per si no ho sabíeu la patrona antiga de Cartagena és la Mare de Déu del Rosell i així es diu l'Hospital de Cartagena: del Rosel...

    ResponElimina
  4. Per això ho dic, per això. En resum, que La Sexta vol retornar la catalanitat a l'antic Regne de Múrcia i ha començat per il·lustrar els seus presentadors ;) Ara, que ahir una legió de murcians tocarien de seguida a la cadena per a transmetre la seua indignació per "tan inexplicable agravio".

    El que el llibre d'estil de la cadena espanyola encara no els ha explicat a llurs presentadors (era una lliçó prèvia) és que no s'ha de dir "bona vesprada", sinó "bon dia" per a tot el dia fins que caiga la nit. Salut.

    ResponElimina
  5. De fet, tens raó perquè ja se sap que els pares i els avis -i encara alguns de la nostra generació- diuen "buenas" o "buenas tardes" quan arriben a una casa.

    Salut mestre!

    ResponElimina
  6. jajajaja me he reido mucho con tu articulo. Soy de cartagena y no conocia el video.
    Muy bueno tu comentario.
    P.D. no puedo escribirte en catalán porque no sé pero he entendido lo que has escrito.

    Un saludo

    ResponElimina