dilluns, 28 de març del 2011

A voltes amb les enquestes

Amb les enquestes, sobretot les electorals, passa -com diria un amic meu- el que amb els pets i les religions: les pròpies són les millors. Ho sent, sent la meua poca afecció envers la ciència estadística. Tant de bo les enquestes del Bloc-Compromís que adjunte foren fefaents i els donaren un augment en nombre de vots i regidors, tot i que no vote aquesta formació política, perquè fóra bo que una força que defensa els interessos dels valencians i les valencianes aconseguira superar les quotes de marginalitat que patim els independentistes i ells, com a regionalistes de centredreta. Ho trobe força difícil. Tanmateix, crec que sí que hi haurà una pujada moderada del Bloc que recollirà l'acusada desafecció dels antics votants del PSOE que han captat la poca credibilitat dels socialistes valencians (mira que m'agrada poc fer servir aquests adjectius per referir-me als inquilins de Blanqueries). "ZP", "la crisi", "el desgast", tindran la culpa, serà l'argument més esgrimit per Alarte la nit electoral i el dia després, m'ho veig venir. Aquesta débâcle socialista i el consegüent transvasament moderat de vots cap al Bloc és, potser, l'única de les notícies positives, perquè el PP continua incorruptible (perdoneu però no trobava cap altre qualificatiu que contrastara millor amb l'estat d'estultícia de l'electorat valencià). Blaus, ajuntaments, diputacions, parlaments, blau gavina emmerdant els 23.255m2 del País Valencià durant quatre anys més, això és el que ens espera, ni canvis de tendència ni corrupteles que passaran factura (factures i PP són com l'oli i l'aigua). Macoques i figues.

Hi ha errors manifestos, a les enquestes adjuntes, com el d'Ontinyent, que atorga al Bloc entre 7-8 regidors, en comptes dels 1-2 com seria d'esperar. A més a més, voler extrapolar els resultats d'aquestes ciutats de les comarques centrals i properes al cap i casal per al conjunt de tot el País Valencià amb sondejos d'entre 400-450 veïns és, si més no, tendenciós i forçat, voler torturar les dades (l'amic Ferran Suay ens ho explica clarament). Alacant -a part- trenca tota la lògica favorable que volen escampar amb l'enquesteta en qüestió, i el pes específic de ciutats com Alacant, Elx, Elda, Villena, Benidorm i d'altres els farà posar de nou de peus a terra. Però bé, les intencions quant a la publicació d'aquests treballs de camp són les que persegueixen tota la resta de partits polítics: aportar dades revestides de cientifisme i rigor per crear bones perspectives i trencar prejudicis entre l'opinió pública. L'aparador mètric, l'escaparata de dades, tanmateix, no funciona, senyores i senyors, oblidem-nos-en, no siguem somiatruites.

Tant de bo, deia més amunt, les enquestes del Bloc s'acompliren (fins i tot que s'equivocaren en perjudici del PP!), però em tem que les religions i els pets no ens són favorables als que volem fer fora de les alcaldies valencianes als fills i néts dels camises blaves, als hereus ideològics del franquisme (no ho oblidem, que és el que volen). Malauradament, en qüestió de pets pudents i religions alienadores, el PP ens trau dècades d'avantatge.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada