diumenge, 31 de març del 2013

Garrofes veres

La setmana passada ma mare em va dir: "Nene, has tancat bé la porta de ta casa?". Com que sóc una mica despistat (encara més des que tinc Internet al mòbil), no la vaig sentir, o, més aïna, no vaig parar atenció al que em deia. I ella va reblar: "Nada, com si li digueren garrofes veres".

I heus aquí que això de "garrofes veres" sí que em va cridar l'atenció perquè no ho havia sentit mai abans. "Garrofes veres", pel que vaig deduir, té un valor semblant al de "Com si sentira ploure" o al "Ni cas ni calendari" (aquest segon una mica més allunyat quant a significança homònima o sinònima). És a dir, no parar atenció a allò que et demanen, que et manen, que et diuen.

He buscat una mica, sense gaire o gens esforç documental sobre l'expressió, al DCVB, etc., però no hi he trobat cap referència. Si hi podeu aportar alguna cosa (ho heu sentit mai, al vostre poble?), promet que us en faré cas, calendari, no sentiré ploure i les garrofes maduraran i cauran al terra. Ho dic de veres.

2 comentaris:

  1. Eixa és fàcil de tan fàcil. Al Camp d'Elx no tenim garrofes veres però sí que tenim ble(d)es veres. Vol dir "vertadera". I els mallorquins encara diuen "ver/a" per 'vertader/a". El cas és que són les millors i més bones de la seua espècie segons comprovaràs al DCVB online. T'alforre la faena:

    3. Indica l'exemplar o classe millor, més pur dins la seva espècie, sobretot parlant d'animals o de plantes; aplicat a plantes sol significar la que produeix fruit comestible, en oposició a bord (que es diu de la planta que no produeix fruit o que el produeix no comestible). Dotze costelles, ço és, set veres e cinc falses, Cauliach Coll., i, 2.a, 5. Nascuda d'abril só la rosa vera, Verdaguer Flors Mar. 40. Branca vera: la que té vitalitat per a produir bon fruit. Pi ver: el pi que fa pinyes amb pinyons. Taronges veres: les taronges dolces. Pop ver: varietat de pop que es fa més gran i és més saborós que els pops ordinaris.

    ResponElimina